top of page

Join our mailing list

Never miss an update

6 Efecte Psihologice Puternice din Spatele Acțiunilor Tale


Au fost realizate multe studii si multe cercetari in legatura cu “de ce” si “cum”-ul din spatele actiunilor noastre de zi cu zi, precum si a interactiunilor noastre. Rezultatele sunt revelatoare. Daca tu cauti o modalitate de a-ti super incarca dezvoltarea personala, intelegerea psihologiei din spatele actiunilor tale este un prim pas esential.

Din fericire, a sti inseamna ca ai castigat jumatate de batalie. Atunci cand iti dai seama de toate felurile in care mintea creeaza perceptii, cantarește decizii si opereaza subconstient, poti vedea cum incep sa prinda forma avantajele psihologice.

Urmatoarele 6 efecte psihologice pot fi privite precum un ghid pentru un hacker al autoimbunatatirii, bazat pe setarile initiale ale creierului.


Efectul Pratfall – Sansele sa fii placut vor creste daca nu esti perfect


Nu-ti face griji daca esti putin mai impiedicat decat restul lumii; acest lucru iti poate atrage chiar mai multa simpatie. Recunoaste-ti esecurile in fata prietenilor si razi cat poti de mult pe seama ta atunci cand aparent te faci de rusine in public.

Aceste greseli te fac de fac de fapt mai charismatic, ca rezultat al efectului Pratfall: Cei care nu fac niciodata greseli sunt perceputi ca fiind mai putin placuti decat cei care comit greseli ocazionale. Sa gresesti apropie oamenii de tine, te face mai uman. Perfectiunea creeaza distanta si o atmosfera neatractiva de invincibilitate. Cei dintre noi care isi arata imperfectiunile castiga de fiecare data.

Aceasta teorie a fost testata de psihologul Elliot Aronson. in testul sau, a rugat participantii sa asculte inregistrarile unor oameni care raspundeau unui chestionar. inregistrarile selectate includeau sunetele facute de o persoana care varsa o ceasca de cafea. Cand participantii au fost rugati sa ofere un calificativ de apreciere pentru integistrarile ascultate, grupul care a varsat cafeaua a iesit pe primul loc.


Informatii cheie:

Efectul Pratfall deserveste ca un lucru bun care ne aminteste ca este ok sa fim imperfecti. Greselile ocazionale nu sunt doar acceptate, ci se pot dovedi a fi benefice.


Efectul Pygmalion – asteptari mai mari atrag dupa sine performante mai bune


Dificultatea acestui fenomen psihologic este conceptul de profetie al auto implinirii: Daca crezi ca ceva este adevarat pentru tine, intr-un final va fi.

Primul test al efectului Pygmalion a fost facut de psihologul Rovert Rosenthal si s-a desfasurat in clasa unei scoli primare, cu elevi de clasa intai si a doua. La inceputul anului, toti elevii au dat un test de evaluare, iar Rosenthal i-a facut pe profesori sa creada ca anumiti studenti sunt capabili de reusite academice marete. Rosenthal a ales acei elevi la intamplare, fara sa tina cont de rezultatele testelor de IQ.

La sfarsitul anului, cand elevii au fost testati din nou, grupul celor desemnati a fi marii castigatori au aratat intr-adevar semne de imbunatatire in comparatie cu colegii. Despre ce a fost vorba?

Teste ulterioare au concluzionat ca profesorii, in mod subconstient, au oferit mai multe oportunitati, atentie si feedback, grupului special. Asteptarile lor in ceea ce priveste acest grup erau mari, iar acestea au creat realitatea.

Rosenthal a facut un rezumat al descoperirii: Ceea ce o persoana asteapta de la alta, poate functiona ca o profetie autoimplinitoare.

Efectul a fost numit “pygmalion”, dupa povestea Ovid a unui sculptor care se indragosteste de una din statuile sale.


Informatii cheie:

Aplicatiile efectului Pygmalion pot avea beneficii atat in dezvoltarea personala, cat si in leadership. Individual, te poti provoca cu obiective mai dificile si sarcini in efortul de a creste inspre a dobori provocarea. Ca si lider, atunci cand astepti lucruri marete din partea echipei tale, ai putea vedea, in schimb, o performanta imbunatatita.


Paradoxul Alegerii – cu cat avem mai multe optiuni, cu atat avem mai putine sanse sa fim multumiti cu decizia luata


Ai simțit vreodata regretul cumparatorului? Daca da, inseamna ca ai vazut pe viu paradoxul alegerii.

Chiar daca ultima ta decizie este evident corecta, atunci cand ai avut de-a face cu mai multe optiuni, este mai probabil sa nu fii fericit cu ceea ce alegi. Nu este de mirare ca acest lucru iti este familiar. Multe optiuni fac ca descoperirea multumirii sa fie mult mai dificila.

Pentru a dovedi paradoxul, psihologii Mark Lepper si Sheena Iyengar au facut un experiment pe un gem din supermarket. La un magazin de gurmanzi, Lepper si Iyengar au aranjat o vitrina cu gemuri de calitate inalta si mostre. intr-unul din teste, au oferit 6 tipuri; alt test, 24. Rezultatele studiului au aratat ca 30% din oamenii care au avut de facut o alegere dintr-o selectie mai mica, au sfarsit prin a cumpara un borcan de gem. Doar 3% din oamenii care au avut de facut o alegere dintr-o selectie mai mare, au cumparat gemul.

Reputatia studiului cu gemul s-a cuplat cu o carte la moda si o discutie TED sustinuta de psihologul Barry Schwartz si au facut din paradoxul alegerii una dintre cele mai publicate (si criticate) fenomene psihologice. Poate ca cea mai buna afirmatie a tiraniei alegerii sunt explicatiile de bun simt: Fericirea scade odata cu extra efortul si stresul de a cantari mai multe optiuni, costul de oportunitate afecteaza felul in care valorificam lucrurile, presiunea de alegere poate fi obositoare, iar posibilitatea de vina exista in cazul in care decizia nu se termina asa cum ne-am asteptat.


Informatii cheie:

O solutie simpla la paradoxul alegerii: Ofera-ti mai putine optiuni. Cheia acestui lucru se identifica in urmatoarele randuri luate din cartea lui Schwartz: "Concentreaza-te pe ce te face fericit si fa lucruri care ofera vietii tale insemnatate."


Efectul Bystander – cu cat sunt mai multi oameni care vad o persoana aflata in nevoie de ajutor, cu atat mai putine sanse are persoana respectiva de a primi ajutor.


Parabola bunului samaritean ilustreaza clar acest efect. Asadar, prea multe evenimente tragice de-a lungul istoriei. Cercetatorii o numesc “confuzie a responsabilitatii”, in care indivizii se simt mai putin responsabili de rezultatul unui eveniment cand sunt si altii in jurul lor. De fapt, probabilitatea primirii de ajutor este invers corelata cu numarul de oameni prezenti. Daca ai vreodata nevoie de ajutor, nu-l cauta intr-un grup.

Efectul de Bystander a fost demonstrat intr-un studiu condus de psihologii sociali Bibb Latane si John Darley. Au urmarit studenti cum raspund la inecatul perceput al unui coleg dintr-o banca alaturata. Atunci cand subiectii testului au simtit ca sunt singurii prezenti acolo, 85% s-au grabit sa ajute. Atunci cand studentul a simtit ca mai este o alta persoana, procentul a scazut la 65%. Cand studentul a simtit ca sunt inca 4 alti oameni, procentul a scazut la 31%.


Informatii cheie:

Fii concret atunci cand ai nevoie de ajutor. Roaga pe cineva pentru ajutor, strigandu-l dupa nume, pentru a elimina orice confuzie de responsabilitate. Acest lucru este in mod special contra-intuitiv din moment ce in mod natural presupunem ca spunand unui grup mai mare ca avem nevoie de ajutor, va incuraja mai multi oameni sa se bage, cand de fapt este cazul opus. Pentru evitarea frustrarii, alege cate o persoana de fiecare data.


Efectul Spotlight – greselile tale nu sunt remarcate la fel de mult precum crezi


Perceptia noastra ca ne aflam sub supraveghere constanta este doar in mintea noastra, iar paranoia si indoiala de sine pe care o simtim de fiecare data cand facem cate o greseala nu reflecta intr-adevar realitatea. Conform efectului de Spotlight, oamenii nu acorda atentie momentelor de esec, nici pe aproape la fel de mult cum credem noi.

Pentru a testa efectul de spotlight, o echipa de psihologi de la Cornell au rugat un grup de subiecti testati sa poarte un tricou rusinos (cu fata lui Barry Manilow) si sa estimeze cum multi alti oameni au remarcat ceea ce purtau. Estimarile facute de subiectii testului au fost de doua ori mai mari decat numarul adevarat.


Informatii cheie:

Te afli in lumina reflectoarelor mai rar decat crezi. Constientizand asta ar trebui sa duca la un confort crescut si o relaxare in cadre publice, precum si mai multa libertate in a fi tu. Mai mult decat atat, atunci cand gresesti, poti sta linistit stiind ca impactul este cu mult mai mic decat crezi. Pshihologul Kenneth Savitsky o spune asa:

"Nu poti elimina complet rusinea simtita cand faci o greseala, dar ajuta sa stii cat de mult ii exagerezi impactul."


Efectul Concentrarii – oamenii acorda prea multa importanta unui singur aspect al unui eveniment si esueaza in a recunoaste alti factori


"Nimic in viata nu este atat de important precum crezi ca este atunci cand te gandesti la acel lucru." Daniel Kahneman

Cat de mare este diferenta de stare dintre o persoana care are un venit mare si una cu venit mic? Diferenta exista, dar este cu o treime mai putin semnificativa decat se asteapta majoritatea oamenilor. Acest lucru ilustreaza efectul de concentrare; in exemplul cu venitul, factorul venitului in legatura cu starea, pune in umbra sute de alte circumstante aflate in joc.

Cat de mai fericit este un om care locuieste in California fata de unul din Vestul Mijlociu? Atunci cand psihologii au pus aceasta intrebare rezidentilor ambelor zone, raspunsul venit de la ambele grupe a fost ca locuitorii din California trebuie sa fie considerabil mai fericiti. Adevarul este ca nu a existat nicio diferenta intre fericirea propriu zisa apreciata de cei din California si din Vestul Mijlociu. Cei care au raspuns s-au concentrat pe vremea insorita din California si stilul de viata usor ca factori predominanti in fericire, cand de fapt, exista multi altii, aspecte mai putin publice ale fericirii, de care cei din Vestul Mijlociu se bucura: criminalitate joasa, siguranta in fata cutremurelor, etc.

Cercetatorii de piete folosesc efectul de concentrare (numit si iluzia concentrarii) pe consumatori, convingandu-i de capacitatile necesare ale produsului sau serviciului. si politicienii se folosesc de concentrare pentru a exagera importanta anumitor probleme.


Informatii cheie:

Pentru a invinge acest efect, este important sa ne amintim sa pastram perspectiva, sa ne uitam la probleme din mai multe unghiuri si sa cantarim cativa factori inainte sa luam o decizie. Efectul secundar al efectului concentrarii este ca poate duce la greseli in previzionarea rezultatelor finale. Daca poti evita imaginea de tip tunel (sau cel putin sa constientizezi ca exista), iti poti imbunatati sansele de a lua o decizie buna.


Sursa:

https://www.eugencpopa.ro/articole/blog/6-efecte-psihologice-puternice/



Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
Connect
  • Google+ Long Shadow
  • Facebook Long Shadow
  • LinkedIn Long Shadow
  • Twitter Long Shadow

Join our mailing list

Never miss an update

bottom of page