Echilibru pentru libertatea unui An Nou Fericit
Si pentru ca am ajuns ca in acest punct al existentei mele personale si profesionale sa studiez terapia prin hipnoza, nu pot sa ma abtin sa va impartasesc ideile minunate, echilibrante si eliberatoare dupa care marele hipnoterapeut Milton Erickson si-a trait viata.
Aceste reguli au fost elaborate de catre fiica lui Milton Erickson, Betty Alice Erickson. Trebuie remarcat faptul ca acestea nu vor fi gasite in alta parte decat pe www.Ericksonian.info sau pe blogul personal al lui Betty Alice Erickson.
Acestea sunt zece "reguli de viata" dupa care Milton Erickson a trait si pe care le-a transmis copiilor sai.
Acestea nu sunt "Supozitii de hipnoterapie si psihologie Ericksoniana". Acestea sunt regulile vietii dupa care Milton insusi a trait si care au fost, fara indoiala, coloana vertebrala a filozofiei sale.
Si, pentru ca sunt reguli precum "ceea ce urca, trebuie sa coboare", ele sunt, in esenta, adevarate, indiferent daca ne plac sau nu.
Asa cum a spus Betty Alice, "Nimeni nu trebuie sa le urmeze, dar regulile vietii, ale fizicii, exista, indiferent daca crezi sau nu in ele. Oamenii nu pot sa-si loveasca bratele unul de celalalt si sa zboare. Crezi sau nu crezi." - Doug O'Brien
Regulile vietii lui Milton Erickson.
de Betty-Alice Erickson
Modul inovativ al lui Milton Erickson de a lucra cu oamenii este legendar. Dar, exact la fel ca jocul "telefonul fara fir" din copilarie, unde rezultatul final este deseori departe de mesajul original, unele lucruri dintre ceea ce credea el si ce au inteles ceilalti sunt diferite. Cu ani in urma mama si cu mine am discutat despre asta. Am fost amandoua deranjate de faptul ca atat de mult din ceea ce era el, din ceea ce facea el, era atat de neinteles, atat de diferit de credintele sale de baza. Nimeni nu o facea cu intentie; doar ca nicaieri nu existau informatii de baza despre credintele sale fundamentale. Asa ca mama si cu mine am scris "zece reguli". Ele par simple si chiar sunt de fapt. Dar cea mai mare parte a vietii, cea mai mare parte a terapiei, este simpla - sau, dupa cum spun eu, atunci cand predau munca tatalui meu: "Erickson a fost profund pur si simplu si pur si simplu profund".
1. Viata este o munca grea.
Stim cu totii acest lucru - dar nu stim cat de profund este cu adevarat. Suntem singura creatura de pe pamant care cauta munca grea. Nimic altceva de pe Pamant nu urca un munte "pentru ca este acolo", asa cum spune George Mallory (un cunoscut alpinist, nt). Nici o alta fiinta vie nu se pregateste pentru un maraton - pentru a alerga 26 de mile mai repede decat altcineva, doar pentru distractie. Oamenii sunt destinati pentru munca grea - indeplinim o sarcina si cautam o alta.
2. Viata este nedreapta.
Lucruri rele se intampla oamenilor buni si se intampla lucruri bune oamenilor rai. Este usor sa uitam nedreptatea care ne convine - suntem fericiti sa castigam la loterie, chiar daca nu este corect fata de ceilalti care au cumparat bilete - poate chiar mai multe bilete decat am cumparat noi.
Intelectual, cu totii stim ca viata pur si simplu nu este corecta. Dar ne place sa uitam acest lucru si mai ales sa uitam sa ne comparam cu toti oamenii - singura comparatie "corecta".
Toata lumea care citeste aceste lucruri a avut si, probabil, va continua sa aiba o viata extraordinar de bogata in comparatie cu marea majoritate a oamenilor de pe pamant. Suntem mai bogati, educati mai bine, mai bine hraniti, mai bine adapostiti si avem mai multe oportunitati decat majoritatea oamenilor care au trait vreodata pe pamant. Nu este cinstit.
Daca vrem sa ne plangem despre cat de "nedrept" este ceva, trebuie sa ne comparam in primul rand cu toti ceilalti oameni din lume. Dar, tipic fiintelor umane, alegem intotdeauna in comparatia noastra acei oameni mai bogati, mai inteligenti, mai tineri, mai buni ... mai departe si mai departe. "Nu este cinstit… ."
Un exemplu bun in acest sens - “Eram odata blocat in trafic, intr-adevar blocat, mai mult de o ora, pe autostrada, pe drumul spre aeroport. Toti din masina puteam sa vedem in mod clar epava avionului in flacari chiar deasupra noastra. Dar stresul nostru a fost eliminat cu o singura propozitie spusa de cineva care a remarcat: "Chiar daca am pierdut cu totii avioanele, pun pariu ca oricine din acel avion ar face schimb de locuri cu noi".
Erickson stia, asa cum stim cu totii - chiar si copiii stiu asta - ce este corect si ce nu. Inconstientul nostru nu uita niciodata ca poate suntem conectati la toate informatiile. Uneori uitam, constient, totusi.
3. Viata este plina de durere.
Din moment ce traim, vom suferi. Inima ne este ranita, picioarele ni se rup, masina ni se strica, ne pierdem locul de munca, parintii si prietenii. Ranim.
Uitam ca durerea este naturala - parintii mor si e, de sperat, inaintea copiilor lor. Daca cadem, s-ar putea sa ne rupem un picior. Corpurile oamenilor nu sunt perfecte - dezvoltam apendicita, dar ne putem opera. Accidentele se intampla.
Unele dureri sunt tranzitorii. Ceea ce doare astazi ar putea fi uitat maine. Cei mai multi dintre noi inca isi mai amintesc ca nu au fost alesi pentru o anumita echipa, sau ca nu au castigat un anumit premiu la scoala, batausul care ne-a furat jacheta preferata sau banii de pranz. Dar majoritatea dintre noi continuam si chiar invatam sa ne amuzam de noi insine … Lacrimi pentru a nu fi fost ales ca presedinte al clasei a treia?! Daca ati fi realizat atunci ca nu acela putea fi cel mai rau lucru din viata!
Unele dureri nu sunt altceva decat durere. Dar stim cu totii ca este un cost pentru a fi in viata. Ceea ce stim este ca durerea dispare atunci cand nu mai existam. Boris Pasternak (poet si scriitor evreu rus, nt) a spus: "Cat de minunat este sa fii in viata ... Dar de ce intotdeauna doare?"
Tatal meu mi-a spus ca orice cantitate de durere emotionala pe care o simtim indica exact cantitatea de bucurie pe care suntem capabili sa o simtim. Nu simti durere in inima ta? - Nu vei simti nici prea multa bucurie. Invatarea a pe care sa te concentrezi este alegerea ta.
El a simtit durerea fizica o mare parte din viata sa adulta; o parte din ea chinuitoare(a contractat poliomielita la varsta de 17 ani, nt). Nu l-am auzit niciodata plangandu-se. A fost ceea ce a fost; nimeni nu ar fi putut sa o opreasca sau sa o simta in locul lui.
4. Toate au un sfarsit.
Slava Domnului! Cine vrea sa aiba o genunchi zgariat in copilarie pentru totdeauna? Cine vrea sau are nevoie sa-si aminteasca comportarea gresita a cuiva, rautatea, tradarea sau abuzul iar si iar? Intelepciunea conventionala si, probabil, adevarul, este ca intr-adevar nu putem uita nimic; este codificat in interior atata timp cat suntem destul de norocosi sa avem mintea intreaga.
Dar putem renunta la amintiri pe care nu le vrem - odata ce sunt procesate si acceptam ca nu se mai poate schimba nimic. Putem sa le punem metaforic intr-o cutie pe un raft la mansarda sau in garaj, asa cum am pus un pulover de iarna. Si uneori, cand ne intoarcem si deschidem acea cutie pentru a scoate puloverul, gasim ca sunt doar cateva fire ramase si putem vedea moliile cum zboara afara.
De asemenea, stim ca amintirile sunt adesea inexacte - le re-cream de fiecare data cand ni le amintim sau cand le povestim. Cei mai multi dintre noi au fost convinsi ca un anumit eveniment a avut loc intr-un anumit fel. Apoi, de exemplu, vedem o fotografie a acelui eveniment de acum mult timp - si bunica este acolo si noi stam de fapt in poala ei! Au fost facute cercetari care arata schimbabilitatea maleabilitatii amintirilor. Desigur, unele amintiri sunt complet exacte - si stim cu totii ca ne aparam amintirile cu pasiune - amintirile ne fac cine suntem.
Costul pentru "totul se termina" este pur si simplu - si fericirea se termina. Harul mantuitor pentru omenire, totusi, este ca putem avea amintiri pe care alegem sa ni le amintim. Doar pentru ca am spus cu ochii in lacrimi “la revedere” parintilor nostri, unui prieten drag, chiar si cainelui nostru minunat - putem inca sa purtam in fiinta noastra amintirile oamenilor iubiti, animalelor, diferitelor perioade din timp. Ne putem aminti amintirile care ne plac, acelea pe care le dorim. Ne putem obisnui sa ne amintim de acel dublu curcubeu pe care l-am vazut odata, sau acea dimineata de Craciun, sau o amintire de acum mult timp cand stateam in pat si credeam ca viata e perfecta. Acestea sunt cele pe care ar trebui sa le practicam.
5. Fiecare alegere costa.
Din pacate, dar de asemenea si din fericire, nu putem cunoaste viitorul. Deci, niciodata nu stim costul total sau beneficiul total al oricarei alegeri. Daca urmati regulile lui Erickson, “nu este corect” sa te invinovatesti pentru consecintele proaste ale unei alegeri aleasa atent. Nu ai cum sa stii toate costurile viitoare. Te-ai gandit, ai analizat si apoi ai facut cea mai buna alegere pe care ai fi putut-o face.
Unele alegeri se dovedesc la fel de bune precum am planificat, gandit si sperat. Unele alegeri au consecinte neasteptate bune sau rele. Adultii au fost in viata suficient de mult timp pentru a sti asta; acesta este unul dintre motivele pentru care copiii au nevoie de parinti puternici. Invatarea poate rezulta intotdeauna din orice alegere, daca decidem sa invatam. Daca nu o facem, atunci nu vom invata nimic niciodata dintr-o alegere proasta. Copiii cunosc acest beneficiu automat - greselile ne invata. Stie cineva sa-si lege sireturile chiar de prima data?
6. Legea mediilor este, de regula, corecta - de aceea se numeste legea mediilor.
Ceea ce e de asteptat se si intampla cel mai adesea. Companiile de asigurari fac o multime de bani stiind acest lucru. De asemenea, deja stim ca cele mai multe bilete de loterie nu castiga; chiar si ca cele mai multe bagaje dintr-un avion sosesc in siguranta. Odata ce luam masuri de precautie impotriva evenimentelor neasteptate, odata ce ne-am fixat centurile de siguranta, este oarecum nechibzuit sa ne petrecem timpul ingrijorandu-te de evenimente care nu sunt susceptibile de a se intampla.
7. Schimbarea este singura constanta.
Tu, eu, rauri, munti, pamant - totul. Asa ca am putea tot atat de bine sa ne dam seama cum sa traim cu ea, sa schimbam ceea ce putem si sa traim toleranti (sau fericiti!) cu ceilalti.
Timpul nu poate fi inghetat sau inversat. Legea entropiei isi are originea in termodinamica, dar este relevanta pentru vietile si profesiile noastre. Cu cat mai multa agitatie, cu cat mai mult haos, cu atat mai putina energie este disponibila pentru obiective mai productive.
Acceptarea realitatii este o adevarata piesa centrala a lucrarii lui Erickson. Cand acceptam ceea ce este posibil sau chiar potrivit energiei noastre limitate, putem influenta mai mult din ceea ce dorim.
Iar cea mai grea parte este determinarea a ceea ce poate fi modificat, impactat, chiar schimbat. Nu-i putem "face" pe tineri mai responsabili, dar putem stabili consecinte; nu putem impiedica sotul / sotia sa bea, dar putem decide daca vrem sa fim afectati de el / ea; nu putem opri imbatranirea, dar putem influenta unele rezultate - aspectul, colesterolul, sanatatea noastra generala.
8. Este in cap si in inima ceea ce conteaza cu adevarat.
Viata poate fi umpluta de bucurie, fericire si incantare; aceasi viata ar putea fi umpluta de mizerie, nefericire si frica. Pe ce ne concentram - definitiile noastre - devin viata noastra. Perceptiile sunt foarte diferite - unii cred ca gandacii giganti prajiti sunt o delicatesa epicureana. Nu in perceptia mea! - dar valabila pentru ei. Imagini ale trecutului, noi insine, abilitatile noastre?! Toate schimbabile. Cel mai important dintre toate, cand se adauga umorul si curiozitatea, cele mai puternice sentimente, intregul amestec se shimba si, de obicei, inspre bine.
O parte a mostenirii lui Erickson este incorporata in fraza "Opriti-va si mirositi trandafirii". El ne-a invatat de asemenea sa vedem si sa ne bucuram de umor in viata si sa avem curiozitate in legatura cu aceasta. Cand aveam putin peste 20 de ani, mi-am parasit slujba si am vandut tot ce aveam pentru a emigra in Australia. Tata nici macar nu a incercat sa ma incurajeze sau sa imi linisteasca temerile. El abia daca s-a uitat la mine si a spus ca nu are nici o idee despre cat de repede as gasi un loc de munca, sau despre unde as trai, sau cum as gasi prieteni sau orice altceva.
Dar mi-a spus ca ceea ce stia cu siguranta era ca acea experienta ma va schimba pentru totdeauna! El era foarte curios despre cum as fi eu diferita. - Ce gand interesant! Cum as fi eu diferita?! Virtual, curiozitatea mi-a inlocuit frica de acest urias pas din viata mea.
9. Ceea ce primim in viata depinde de merit - si de noroc bun sau rau - sau de o combinatie a acestora.
Nimeni nu "merita" parinti cruzi - sau sa castige la loterie. Legea mediilor spune: De cele mai multe ori, pregatirea si munca grea aduc o rasplata. Dar uneori ajuta sa fii in locul potrivit la momentul potrivit.
Aceasta este una dintre "regulile" tatalui meu, pe care o sublinia foarte mult. Este cu siguranta cea pe care clientii mei o displac cel mai mult, desi, asa cum recunosc si ei, este, de fapt, purul adevar. Milionarii sunt o ilustratie de necontestat a acestei reguli. Da, ei au lucrat din greu, din foarte greu - uneori zile intregi pentru aproape nimic - in timp ce incercau sa perfectioneze ceea ce credeau ca este o minunata imbunatatire, inventie sau ceva de genul. Dar ei erau, de asemenea, in locul potrivit la momentul potrivit ... cu cinci ani mai devreme sau cinci ani mai tarziu toata munca lor grea nu ar fi fost platita.
Fiecare dintre noi se poate uita inapoi si poate vedea un moment in care am fost destul de norocosi ca am avut o ocazie minunata. Daca am fost pregatiti si am si sarit pe acea deschidere, am beneficiat de merit si noroc. Am facut munca grea de pregatire, am avut incredere in acea munca grea si am fost, de asemenea, in locul potrivit la momentul potrivit.
10. Viata a fost facuta pentru amatori
Viata a fost facuta pentru amatori. Suntem cu totii amatori. Asa ca bucurati-va - si invatati sa o jucati mai bine. Aceasta regula, ultima pe care mama mea si cu mine am enumerat-o, exemplifica cu adevarat unul dintre darurile de baza ale operei lui Erickson. Este pur si simplu profund si profund pur si simplu.
Toti suntem nascuti, traim si apoi murim. Incepem calatoria noastra spre moarte in momentul in care ne-am nascut ... unora le ia mai mult timp ca sa ajunga la sfarsit decat altii. Nu este nimic mai simplu decat asta.
Fiintele umane par a fi obligate sa isi complice viata, sa faca dificile problemele simple. De exemplu, stim cu totii cele trei cuvinte (doua in romana, nt) cele mai puternice - te iubesc. Nu este nimic mai simplu decat atat. Stim, de asemenea, cele patru cele mai puternice cuvinte - Ai dreptate, am gresit. Dar oamenii le spun rareori - cel mai simplu si, de obicei, cel mai eficient mod de a rezolva o problema.
Aparam, rationalizam, justificam, incetosam mesajul si ascultatorii raspund in aceeasi masura. Totul devine incetosat, complicat si nesatisfacator pentru ambele parti.
Aceasta este si o bucurie - ca suntem amatori. Nici unul dintre noi nu am mai trait acest moment inainte. Bineinteles ca facem greseli. Amatorii fac. Si e in regula. Putem invata mereu. Amatorii asta fac."
Traducere: Zagrean Camelia Elena
Sursa:
©2017 Betty Alice Erickson MS LPC and www.Ericksonian.info All rights reserved.
Intoarce-ti fata catre soare si umbrele vor cadea in urma ta. Psiholog Camelia Elena Zagrean